Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Green Border

Aangrijpend en veelbekroond drama over een groep vluchtelingen die vast komt te zitten op de grens tussen Belarus en Polen. Ze kunnen geen kant meer op.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Green Border

Wat betekent het om vluchteling te zijn? Waar overkomt je als je elders een goed heenkomen zoekt? De Poolse regisseur Agnieszka Holland laat het zien in dit aangrijpende, in zwart-wit geschoten drama, dat haar inmiddels talloze filmprijzen heeft opgeleverd, waaronder de Publieksprijs op het afgelopen IFFR.

In oktober 2021 landt een groep vluchtelingen op het vliegveld van de Belarussische hoofdstad Minsk, met aan boord onder anderen lerares Leïla uit Afghanistan en een Syrische familie, die op weg zijn naar de EU. Een smokkelaar brengt ze naar de grens met Polen, die ze inderdaad weten over te steken. Maar niet voor lang: de Poolse douane stuurt ze zonder pardon terug naar Belarus. Deze vluchtelingen blijken pionnen in een geopolitiek schaakspel, waarin de Belarussische dictator Loekasjenko hen gebruikt om de stabiliteit in de EU te ondermijnen. En zo worden zij heen en weer geslingerd tussen twee landen, waarbij ze meer en meer blootgesteld worden aan vreselijke ontberingen. Niet iedereen kijkt werkloos toe.

NRC

Keiharde stomp in de maag.

Trouw

Tekenen van medemenselijkheid.