Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Cairo Exit - Cinéma Arabe

15 years Cinéma Arabe
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Cairo Exit - Cinéma Arabe

Een klassiek verhaal over gedoemde liefde te midden van de harde strijd om het bestaan in hedendaags Caïro. Tarek (Mohammed Ramadan) heeft zijn hoop voor de toekomst gevestigd op een illegale overtocht naar Europa, terwijl zijn vriendin Amal (Maryhan) haar familie niet in de steek kan laten. Maar welk perspectief is er voor hen, een christelijk meisje en een islamitische jongen, in Egypte? Om nog maar te zwijgen van het gebrek aan banen.

Maryhan zet in haar acteerdebuut de aanstekelijke levenslust neer van een vrouw die niets te verliezen heeft. Het derde personage in de film is Caïro, dat filmmaker Hesham Issawi tot in de achterbuurten verkent. Zijn sobere realisme viel bij de autoriteiten niet in de smaak; in Egypte werd de film verboden.

Wo 8 mei met voorfilm:
Hêvî
Mohammad Shaikhow | France, Syria, Qatar | 2018 | drama | 20 min. | Kurdish spoken – English subtitles
Op de vlucht voor oorlog wachten Hêvî (Koerdisch voor ‘hoop’) en Walat in de vrieskou op de smokkelaar die hen per auto over de grens zal zetten. Voorbij de bergen zal het stel veilig zijn, maar zover is het nog niet. Eenmaal op weg, meldt de chauffeur dat Walat de grens te voet zal moeten oversteken. Hêvî blijft bij hem achter.