Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Drawing a Line – Movies That Matter on Tour

Portret van de jonge Indiase cartoonist Rachita Taneja, die in haar tekeningen sociale en politieke misstanden aan de kaak stelt. Dat levert haar problemen op met de censuur.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Drawing a Line

India is de grootste democratie ter wereld, maar sinds de Hindoe-nationalistische Narendra Modi en zijn regering het land leiden, gaat het bergafwaarts met de democratische grondrechten. De moslims in het land worden als tweederangs burgers behandelt, de vrijheid van meningsuiting wordt steeds meer uitgehold.

Wie daar dagelijks mee te maken heeft, is Rachita Taneja, een jonge cartoonist die in haar bedrieglijk eenvoudige prenten commentaar levert op de politieke en sociale stand van zaken in het huidige India. Ze doet dat in haar cartoonserie Sanitary Panels op vlijmscherpe wijze, maar met humor en eerlijkheid. Taneja heeft vele fans onder jonge, liberale Indiërs, de officiële instanties proberen haar echter de mond te snoeren. Het Indiase Hooggerechtshof staat op het punt haar wegens 'minachting van de rechtbank' te veroordelen.

Hoe houdt zij zich staande? In deze documentaire geeft regisseur Sama Pana het antwoord; ze laat zien wie Rachita Taneja is, en verkent, deels geanimeerd, haar innerlijke wereld en creatieve proces.