Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Fatwa - Cinéma Arabe

Cinéma Arabe Premieres
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Fatwa - Cinéma Arabe

Brahim Nadhour (Ahmed Hafiene) vliegt vanuit zijn woonplaats Parijs naar Tunesië met een verdrietig reisdoel: hij komt zijn zoon Marouane begraven, die omkwam bij een motorongeluk. Tegen de zin van zijn ex-vrouw Loubna (Ghalia Benali) betrekt hij de moskee bij de plechtigheid. Het ontgaat hem niet hoezeer de religieuze gemeenschap in de tussentijd van karakter is veranderd; daarom verbaast het hem nog meer om te horen dat de seculier opgevoede Marouane voor zijn dood een trouwe moskeeganger was geworden. Omdat hij zich realiseert hoe weinig hij eigenlijk over zijn zoon weet, trekt Brahim op onderzoek uit. Via een reeks duistere ontdekkingen ontpopt deze film zich tot een sober uitgevoerde, maar bloedstollende detective.

Let op: na afloop van de voorstelling van 10 mei is er een Q&A met  regisseur Mahmoud Ben Mahmoud, gevolgd door een paneldiscussie met als onderwerp: De kracht van identiteit.
Naar aanleiding van het programmathema Cinema Society spreken filmmakers over identiteitskwesties en de plek die het onderwerp in de 21e eeuw in het politieke en maatschappelijke debat heeft veroverd. Je werk, je paspoort, je politieke keuzes. Je geboorteland, je geloof, je herinneringen, de taal waarin je droomt, de kleur van je huid. Wat bepaalt eigenlijk wie je bent? En welke valkuilen brengt dat met zich mee?

Met voorfilm

di 7 mei
Nefta Football Club
Yves Piat | France, Tunisia | 2018 | komedie| 17 min. | Arabic spoken – English subtitles
Als ze niet aan het voetballen zijn, scheuren de broertjes Abdallah en Mohammed samen op een brommertje door de heuvels rond Nefta. Op een van die ritjes stuiten ze op een dolende ezel, die vreemd genoeg een koptelefoon over zijn oren draagt. Nog opmerkelijker is de lading die hij vervoert.

vr 10 mei
Yousef
Mohamed Hossameldin | Italy 2018 | drama | 14 min. | Italian, French spoken – English subtitles
Na een lange procedure ontvangt Yousef, een succesvolle chef-kok die in Italië opgroeide als kind van immigranten, de Italiaanse nationaliteit. Maar wat betekent het in de nasleep van de racistische aanslag in Macerata om Italiaan te zijn met een donkere huid? Een subjectieve soundtrack en dito montage geven vorm aan Yousefs identiteitscrisis.