Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Moving

Nooit eerder in Nederland uitgebracht meesterwerk van Shinji Sômai, een fijnzinnig drama over hoe de 12-jarige Renko omgaat met de scheiding van haar ouders.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Moving

Het werk van de Japanse regisseur Shinji Sômai (1948-2001) is nauwelijks bekend in het Westen; wonderlijk, want regisseurs als Hirokazu Kore-eda en Ryusuke Hamaguchi, die hier wel zijn doorgebroken, beschouwen hem als een belangrijke bron van inspiratie voor hun eigen films. Ook het veelgeprezen drama Moving, gebaseerd op de gelijknamige roman van Hiko Tanaka uit 1990, is bijvoorbeeld nooit in Nederland uitgebracht. Nu, ruim dertig jaar later, krijgt de film hier alsnog een release in een prachtig gerestaureerde versie die bij het afgelopen filmfestival van Venetië bekroond werd met de prijs voor Beste Restauratie.

De ouders van de 12-jarige Renko gaan scheiden. Aanvankelijk doet dat haar niet zo veel, maar naarmate de tijd verstrijkt, begint ze steeds meer te beseffen wat dat allemaal voor haar gaat betekenen. Verschillende keren probeert ze haar ouders te bewegen tot een verzoening en daarin gaat ze heel ver. Moet ze vast blijven houden aan het verleden of moet ze dat juist loslaten?

NRC

... ontdekking waar het cinefiele hart sneller van gaat kloppen.

de Volkskrant

.. fraai scheidingsdrama (...) van [een] ‘vergeten meester’.