Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

The Mother of All Lies

De Marokkaanse filmmaakster Asmae El Moudir weet vrijwel niets van haar familiegeschiedenis. Waarom? Op ongebruikelijke wijze probeert ze het verleden te ontrafelen.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

The Mother of All Lies

Er is veel dat de 34-jarige Marokkaanse filmmaakster Asmae El Moudir niet weet van haar familiegeschiedenis. Haar vragen stuiten op een muur van stilzwijgen, want over het verleden wordt nu eenmaal niet gepraat. Waar zijn bijvoorbeeld de familiefoto's, wil ze weten. Samen met haar vader besluit ze op een ongebruikelijke manier het verleden te ontrafelen: ze bouwen een gedetailleerde maquette van de wijk in Casablanca waar zich dat verleden heeft afgespeeld, inclusief poppetjes die de bewoners van toen moeten voorstellen.

Aan de hand van deze poppetjes wordt beetje bij beetje duidelijk wat er is gebeurd, familie, buren en zelfs haar dominante maar uiterst zwijgzame grootmoeder beginnen te praten. Het verleden kent pijnlijke episodes die teruggevoerd kunnen worden op de Brood-rellen van 1981, toen de Marokkaanse overheid besloot de prijzen van de eerste levensbehoeftes, zoals brood, drastisch te verhogen. De ongeregeldheden die daarop volgden, kostten aan vele het leven. Onder meer bekroond op het afgelopen filmfestival van Cannes.

de Volkskrant

Verhaal over trauma in de breedste zin van het woord.