Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Stemmen van naoorlogse generaties

Oorlog en koloniaal verleden werken nog altijd door, generatie op generatie. In deze documentaire vertellen schrijvers, kunstenaars en anderen hoe dat vorm heeft gekregen.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Zaterdag 1 juni, om 15.00, staat er een bijzondere voorstelling van Stemmen van naoorlogse generaties op het programma. Bijzonder, omdat regisseurs Simone Berger en Armando Ello aanwezig zijn. Na afloop van de film zullen zij onder leiding van Sylvia Dornseiffer vragen van het publiek beantwoorden.

Stemmen van naoorlogse generaties

De oorlog en het koloniaal verleden hebben een grote impact gehad op het leven van velen – tot op de dag van vandaag. Filmmakers Simone Berger en Armando Ello maken in deze documentaire duidelijk hoe de overdracht van trauma’s en vreselijke herinneringen van generatie op generatie gestalte heeft gekregen. Dat geldt zeker voor mensen met een Indische en Molukse achtergrond, die ooit te maken kregen met oorlogen en gedwongen migratie.

Reggie Baay, Marion Bloem, Adriaan van Dis, Dido Michielsen en Sylvia Pessireron vertellen hoe zij het verleden in hun oeuvre verwerkt hebben. Ook voor Robin Block, Cheroney Pelupessy, Inez Schelfhout en Esmay Usmany, mensen met roots in Nederlands-Indië die allen tot de derde generatie behoren, werkt de familiegeschiedenis door in hun dagelijks bestaan. In hun werk geven ze vorm aan de erfenis van het verleden om zo te verzekeren dat deze niet vergeten wordt.

Berger en Ello wisselen de interviews af met animatie, artistieke clips en gesprekken met traumaspecialisten.