Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Une femme douce

Een jonge vrouw berooft zich van het leven, haar verdrietige man vraagt zich waarom in dit verhaal van jaloezie, bezitterigheid en onvermogen. Het was geen gelukkig huwelijk.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Une femme douce

Een jonge vrouw springt van een balkon haar dood tegemoet. Haar intens verdrietige man Luc, een pandjesbaas, heeft geen idee waarom ze dit gedaan heeft. In een reeks flashbacks, waarin de geschiedenis van de twee voorbij komt, worden mogelijk haar beweegredenen duidelijk. We zien hoe ze elkaar in zijn pandjeshuis leerden kennen, hoe hij verliefd op haar werd en uiteindelijk haar hand wist te winnen. Maar ook hoe hij, eenmaal met haar getrouwd, zich bezitterig, jaloers en narcistisch gedroeg, en hoe zij daaraan trachtte te ontsnappen. Eén ding wordt zonneklaar: het was geen gelukkig huwelijk.

Bresson baseerde deze film, zijn eerste in kleur, op Dostojevski's korte verhaal De zachtmoedige, in zijn ogen een verhaal over het onvermogen van mensen om echt met elkaar te kunnen communiceren. De hoofdrol wordt vertolkt door de toen debuterende Dominique Sanda. Haar vertolking maakte diepe indruk en vormde dan ook het begin van een lange en glansrijke carrière als actrice.

Deze film maakt deel uit van de klassiekerreeks Bresson - un hommage.