Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Le Diable probablement

Twintiger Charles is somber gestemd over de toestand in de wereld. Waar hij ook kijkt, overal ziet hij chaos en moreel verval. Wie is daarvoor verantwoordelijk? De duivel misschien?
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Le Diable probablement

"Deze film zal in de toekomst belangrijker zijn dan alle rotzooi die nu als belangrijk wordt beschouwd", aldus de Duitse cineast Rainer Werner Fassbinder na het zien Le diable probablement in 1977, de voorlaatste film van Bresson. Fassbinder zei dit in de hoedanigheid van jurylid bij het filmfestival van Berlijn en het is dan ook niet verbazingwekkend dat deze film op het festival bekroond werd met de Speciale Juryprijs. Bresson schreef zelf het scenario, terwijl de niet-professionele acteur Antoine Monnier de hoofdrol speelt – zijn eerste en tegelijk zijn laatste rol.

Twintiger Charles maakt zich grote zorgen over hoe het met de wereld is gesteld. Het milieu wordt verwoest, dieren worden gedood om winst, en de politiek is onmachtig hier iets aan te doen. En wie is er schuldig aan al die ellende? In een stadsbus meent een medepassagier het antwoord te weten: 'Waarschijnlijk de duivel'. Als ook psychoanalyse en zelfs de liefde geen uitkomst bieden, raakt Charles op een dood spoor.

Deze film maakt deel uit van de klassiekerreeks Bresson - un hommage.