Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

L'Argent

Een verhaal over hebzucht. Via via krijgt de jonge Norbert een vals biljet van 500 francs in handen. Als hij daarmee betaalt, zet hij een reeks rampzalige gebeurtenissen in werking. 
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

L'Argent

Bresson laat in al zijn films merken geen al te hoge dunk te hebben van de mens, een wezen dat gedreven wordt door egoïsme, hebzucht en geweld. Ook in deze film, zijn allerlaatste, windt hij er geen doekjes om met dit verhaal over geldzucht, losjes gebaseerd op Leo Tolstoi's novelle De valse coupon. In dit in Cannes bekroonde drama laat hij zien welke rampzalige gevolgen het kan hebben zodra men met geld begint te sjoemelen. Zoals vaak doet hij dat met niet-professionele acteurs.

De jonge Norbert vraagt zijn ouders om extra zakgeld, maar die weigeren. Via een vriend krijgt hij een vals biljet in handen van 500 francs. Hiermee gaat hij naar een fotowinkel en koopt er iets kleins. Het bedrog wordt daar al snel ontdekt en om van het valse geld af te komen, wordt er de hardwerkende brandstofleverancier Yvon mee betaalt. Als deze op zijn beurt nietsvermoedend dat geld wil uitgeven, gaat het mis.

Deze film maakt deel uit van de klassiekerreeks Bresson - un hommage.