Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Un condamné à mort s'est échappé

WO II: verzetsstrijder Fontaine is door de Duitsers opgepakt, opgesloten en ter dood veroordeeld. Heel geduldig werkt hij aan zijn ontsnapping, tot hij een nieuwe celgenoot krijgt.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Un condamné à mort s'est échappé

In 1941 werd Bresson door de Duitse bezetter opgepakt, waarna hij meer dan een jaar in krijgsgevangenschap zat. Het overkwam ook de Franse soldaat en verzetsstrijder André Devigny; die opgesloten en ter dood veroordeeld werd, maar uiteindelijk wist te ontsnappen. Deze schreef hierover een boek: Un condamné à mort s'est échappé, een terdoodveroordeelde ontsnapt. Bresson koppelde deze memoires aan zijn eigen herinneringen voor deze gelijknamige en veelbekroonde film, vaak beschouwd als de beste die hij maakte.

Lyon, 1943: onderweg naar de beruchte Montluc-gevangenis probeert de verzetsstrijder luitenant Fontaine nog aan de Duitsers te ontsnappen, maar dat mislukt. Gehandboeid wordt hij er toch opgesloten. Vrijwel direct begint hij te werken aan een ontsnappingsplan. En hij moet ook wel, want de Duitsers hebben hem ter dood veroordeeld. Heel voorzichtig, nauwgezet en uiterst geduldig werkt hij aan dat plan. Alles dreigt in het water te vallen als een andere gevangene bij hem in de cel wordt geplaatst. Is deze te vertrouwen?

Deze film maakt deel uit van de klassiekerreeks Bresson - un hommage.