Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Pickpocket

Michel heeft geld nodig en meent dat hij dat wel van anderen kan stelen. Hij gaat zelfs in de leer bij een ervaren zakkenroller. Ondertussen is zijn moeder ernstig ziek.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Pickpocket

De beroemde Amerikaanse filmrecensent Roger Ebert moest na het zien van deze film onmiddellijk denken aan Dostojevski's Misdaad en straf. Net als Raskolnikov uit die roman heeft het hoofdpersonage van deze film geld nodig om zijn dromen te verwezenlijken en vindt het bijna vanzelfsprekend dat 'nietszeggende', gewone mensen hem dat leveren. Bresson schreef zelf het verhaal en scenario voor deze verhandeling over moraliteit en hij deed dat in slechts drie maanden.

Michel is bij de paardenraces in Parijs als hij wat geld steelt uit de tas van een bezoekster. Ongemerkt, denkt hij, maar op weg naar buiten wordt hij aangehouden door de politie. Later wordt hij toch vrijgelaten vanwege gebrek aan bewijs. Zijn goede vriend Jacques wil hem wel helpen door een baantje voor hem te zoeken, maar het zakkenrollen trekt hem meer. Hij gaat zelfs in de leer bij een heel ervaren dief. Ondertussen is zijn moeder heel ziek en raakt hij bevriend met haar buurvrouw Jeanne. Het gaat van kwaad tot erger.

Deze film maakt deel uit van de klassiekerreeks Bresson - un hommage.