Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Au hasard Balthazar

De kinderen Jacques en Marie zorgen voor het ezeltje Balthazar. Als zij moeten verhuizen gaat het dier naar boeren in de buurt. Er breekt een moeilijke tijd aan voor de ezel.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Au hasard Balthazar

In 2022 maakte de Poolse regisseur Jerzy Skolimowski de ontroerende film Eo, waarin hij aan de hand van de lotgevallen van een heel onschuldig ezeltje laat zien hoe het gesteld is met een veel minder onschuldig wezen: de mens. Hij schreef het verhaal zelf, maar hij maakte er geen geheim van waar zijn inspiratie vandaan kwam: Bressons Au hasard Balthazar. In een interview met Cahiers du cinéma vertelde Skolimowski dat hij bij deze film had moeten huilen, de enige keer ooit dat hem dat bij een film overkwam.

Op het Franse platteland bij de Pyreneeën wordt een jong ezeltje opgevoed door de kinderen Jacques en zijn vriendinnetje Marie, die het dier de naam Balthazar geven. Als de ouders van Jacques hun boerderij moeten opgeven, wordt het dier weggeven aan boeren in de buurt. Het is het begin van een heel bewogen periode waarin het dier vaak van eigenaar verwisselt. Niet overal wordt hij even goed behandeld.

Deze film maakt deel uit van de klassiekerreeks Bresson - un hommage.