Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

I Am the River, the River is Me - voorpremière

Sinds 2017 wordt de Nieuw-Zeelandse rivier Whanganui na lang aandringen van de Maori's gezien als een rechtspersoon. Riviervoogd Ted Napa maakt met vrienden en familie een kanotocht.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Op zondag 19 mei is regisseur Petr Lom aanwezig voor een Q&A na afloop van de voorpremière van de film. Host deze avond: storyteller en activist Chaja Merk.

I Am the River, the River is Me

In maart 2017 deed een rechtbank in Nieuw-Zeeland een opmerkelijke uitspraak: de Whanganui, een rivier op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland, werd als rechtspersoon erkend en moest voortaan gezien worden als een levend en ondeelbaar wezen met dezelfde rechten als een mens. Met deze uitspraak kwam een einde aan een rechtszaak die al 150 eerder was begonnen door de Maori's, het volk dat eeuwen eerder dan de Europeanen bij Nieuw-Zeeland waren aangekomen, of beter: bij Aotearoa. De rivier is altijd van grote betekenis geweest voor de Maori's, niet alleen als plek om te wonen, maar vooral in spirituele zin.

In juridische zaken wordt de rivier vertegenwoordigd door riviervoogden. Een van hen, Ned Tapa, heeft een Australische Aboriginal-leider en diens dochter uitgenodigd voor een vijfdaagse kanotocht over de Whanganui. Ook een Australische kunstenares, Neds vrienden en familie, en natuurlijk de filmploeg varen mee. Het wordt een memorabele en inspirerende tocht, een wake-up call dat het nu echt anders moet.