Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Explanation for Everything

Het is zomer in Boedapest als Ábel zich moet focussen op zijn eindexamens. Als zijn eindexamen het middelpunt van een nationaal schandaal wordt, komen veel spanningen naar boven.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Explanation for Everything

De zomer is aangebroken in Boedapest. Echt veel tijd om van de zon te genieten heeft de tiener Ábel helaas niet. De eindexamens staan voor de deur en hij zich moet focussen. Maar niet alleen de zon haalt hem uit zijn concentratie; Ábel is hopeloos verliefd op zijn beste vriendin Janka. Dat deze liefde niet wederzijds is, blijkt uit het feit dat Janka alleen oog heeft voor hun getrouwde geschiedenisleraar Jakab. Tot overmaat van ramp is Ábels conservatieve en nationalistische vader verwikkeld in een politieke strijd met Jakab. De spanningen van een gepolariseerde samenleving worden onverwachts duidelijk als Ábels eindexamen het middelpunt van een nationaal schandaal wordt.

De Hongaarse filmmaker Gábor Reisz levert met Explanation for Everything een treffende sociale satire, waarin niet alleen de politieke situatie in Hongarije onder de loep wordt genomen, maar ook de rol van (misleidende) journalistiek. Het is zijn derde speelfilm. Eerder sleepte hij vele prijzen in de wacht met For Some Inexplicable Reason (2014) en Bad Poems (2018).

NRC

(...) droogkomische en verontrustende satire (...)

de Volkskrant

(...) knappe film over het gepolariseerde klimaat in Hongarije.