Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Crossing - Queer Pioneers

De gepensioneerde Lia uit Georgië, gaat samen met tiener Achi op zoek naar haar verdwenen nichtje Tekla, die mogelijk in Istanboel verblijft. Transactivist en advocate Evrim helpt ze daarbij.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Voorafgaand aan de film gaat Queer Pioneers-curator Renske Diks in gesprek met schrijver en activist Alejandra Ortiz.

Alejandra Ortiz is de auteur van het boek De waarheid zal me bevrijden (2022), waarin ze vertelt over hoe ze als transvrouw Mexico heeft ontvlucht. In Nederland zet ze zich in voor een beter leven voor transpersonen, in het bijzonder voor transpersonen van kleur – met of zonder papieren. Voor haar werk ontving ze de Winq Community Award 2023.

Crossing

Lia, een gepensioneerde lerares uit Georgië, wil weten waar haar ooit met de noorderzon vertrokken nichtje Tekla is gebleven. De wat stuurloze tiener Achi, die met zijn familie naast haar woont, heeft interessante informatie: Tekla is destijds naar Istanboel vertrokken, hij heeft zelfs een adres. Samen reizen de twee naar de Turkse stad, een prachtige maar ook heel grote stad, waardoor het bepaald niet gemakkelijk is iemand te vinden, zeker als die zelf niet gevonden wil worden. Dan ontmoeten ze Evrim, een pas afgestudeerde advocate en transactivist die zich sterk maakt voor de rechten van transgender sekswerkers. Zij ondersteunt de zoektocht van Lia en Achi waar mogelijk.

De Zweeds-Georgische regisseur Levan Akin, hier vooral bekend van And Then We Danced, vertelt vol empathie het verhaal van twee aarzelende mensen die innerlijke en ideologische barrières weten te overwinnen. Tegelijk brengt het een ode aan de stad Istanboel, die net zo divers blijkt als de mensen die er wonen.

Deze vertoning maakt deel uit van het Queer & Pride-filmprogramma, en wordt medegeorganiseerd door IQMF, het International Queer & migrant film festival.