Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Fucking Åmål (pride re-release)

In het Zweedse Åmål is helemaal niets te doen. Daar kruisen de levens van twee tienermeisjes: de eenzame Agnes en de populaire Elin.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Fucking Åmål (pride re-release)

In het saaie Zweedse provinciestadje Åmål is niet veel te doen. De sombere tiener Agnes (Rebecca Liljeberg) woont er nog maar kort en hoort er niet bij. Ze is heimelijk verliefd op Elin (Alexandra Dahlström), het populairste meisje van school, maar kan nergens terecht met haar gevoelens. Tegen haar zin organiseren haar ouders een verjaardagsfeestje voor haar en zowaar komt ook Elin opdagen. Maar tijdens dat feestje zet ze Agnes voor gek. Achteraf heeft ze daar veel spijt van, want ze moet voor zichzelf toegeven dat ze gefascineerd is geraakt door Agnes' moed. Langzaam groeien de twee naar elkaar toe.

Dit hartverwarmende speelfilmdebuut van Lukas Moodysson werd overal heel goed ontvangen. Zo zette online magazine Autostraddle voor lesbische, biseksuele en queer vrouwen de film op 1 in hun Top Tien Beste Lesbische Films. In Åmål zelf was men minder enthousiast: men vreesde imagoschade. Inmiddels heeft men ook daar met het jaarlijkse Fucking Åmål Popfestival de film omarmd.