Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Avant-Drag! - Queer Pioneers

Portret van tien moedige Griekse drag-artiesten, die protesteren tegen intolerantie en geweld tegen de LGBTQ+-gemeenschap. Aanleiding: de moord op Zackie Oh.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Bij deze bijzondere voorstelling verwelkomen we twee gasten: assistent-regisseur en producent Spyros Patsouras, en Thanasis McMorait, een van de tien in de film geportretteerde drag-artiesten. Na afloop van de film beantwoorden zij vragen van het publiek. Host van de avond: QP-curator Renske Diks.

Avant-Drag!

De in Athene wonende Zacharias 'Zak' Kostopoulos was een activist, een man die zich inzette voor vluchtelingen, sekswerkers en de LGBTQ+-gemeenschap. Daarnaast was hij ook drag-artiest, die onder de naam Zackie Oh optrad. Op 21 september 2018 werd hij lastiggevallen op straat. Om daaraan te ontsnappen, stapte hij een juwelierswinkeltje binnen. De eigenaar was daarvan niet gediend en samen met een andere man sloeg en schopte hij Kostopoulos. Toen de politie arriveerde, werd echter Kostopoulos gearresteerd en nogal hardhandig in de boeien geslagen. Op weg naar het ziekenhuis overleed hij.

In deze documentaire duikt regisseur Fil Ieropoulos niet alleen diep in deze zaak, hij portretteert ook tien Griekse drag-artiesten die met heel veel moed protesteren tegen het patriarchaat, seksisme en racisme, tegen alle maatschappelijke mechanismes die gericht zijn op onderdrukking van wie niet in de pas wil lopen – een hoopgevend signaal in een vijandige wereld. Scenarist Foivos Dousos stelt: "Onze film laat zien hoe queer-gemeenschappen kunnen terugvechten, ondersteunende netwerken kunnen creëren en ondertussen ook nog plezier hebben."