Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Goodbye Julia

De Soedanese Mona is medeverantwoordelijk voor de dood van een man. Uit schuldgevoel neemt ze diens vrouw in huis als huishoudster. Ze vertelt echter niets.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Goodbye Julia

De geschiedenis van Soedan staat in het teken van de conflicten tussen het islamitische noorden en christelijke zuiden, wat in 2011 leidde tot het uiteenvallen van het land. Deze debuutfilm van Mohamed Kordofani, die vlak voor deze scheiding speelt, laat overtuigend zien wat dat in de praktijk betekende.

Ooit was ze zangeres, Mona, een vrouw uit de gegoede middenklasse van de Soedanese hoofdstad Khartoem, maar ter wille van haar diepgelovige man Akram is ze daarmee gestopt. Achter het stuur, alleen in de auto, zingt ze echter nog volop. Een onvoorzichtigheid tijdens het rijden zet een hele reeks gebeurtenissen in gang die eindigt met het neerschieten van een man door Akram. Die man behoorde tot de in het noorden zwaar achtergestelde christelijke minderheid. Mona voelt zich heel schuldig en probeert haar geweten te sussen door diens vrouw Julia als nieuwe huishoudster in huis te nemen, samen met haar zoon. Maar verder zwijgt Mona over wat er gebeurd is. Hoe lang gaat dat goed? Bekroond in Cannes.

de Volkskrant

'Goodbye Julia' vervlecht oorlog, racisme en de positie van vrouwen in een thrillerachtig verhaal.