Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Peeping Tom

Destijds zeer omstreden film over de verlegen Mark Lewis. Hij lijkt zo vriendelijk, maar hij is een seriemoordenaar die bizar genoeg de angst in de ogen van zijn slachtoffers filmt.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Peeping Tom

Het gebeurt zelden dat een film met zoveel weerzin en afkeuring door de filmpers wordt ontvangen als destijds Peeping Tom. Eén recensent schreef dat de film zo snel mogelijk in het dichtstbijzijnde riool moest worden weggespoeld. Deze psychologische thriller over voyeurisme en moordzucht, dat Hitchcocks Rear Window en Psycho in gedachten roept, werd als uiterst pervers en moreel volstrekt verwerpelijk beschouwd. Regisseur Michael Powell kwam daarna in Groot-Brittannië nooit meer aan de slag als regisseur, terwijl ook de carrière van hoofdrolspeler Karlheinz Böhm in een neerwaartse spiraal belandde. Inmiddels heeft de film de status van meesterwerk verworven.

De ogenschijnlijk zachtaardige Mark Lewis (Böhm) werd als kind door zijn vader misbruikt als proefkonijn om te zien wat angst met een kind doet. Dat is niet zonder gevolgen gebleven; Lewis heeft zich ontpopt tot seriemoordenaar die gefascineerd is door vrouwen die in paniek het leven verliezen; hij filmt de angst in hun ogen terwijl hij ze vermoordt. Ondertussen is hij bevriend geraakt met zijn nietsvermoedende onderbuurvrouw.