Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Crossing Istanbul

De gepensioneerde Lia uit Georgië, gaat samen met tiener Achi op zoek naar haar verdwenen nichtje Tekla, die mogelijk in Istanboel verblijft. Transactivist en advocate Evrim helpt ze daarbij.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Crossing Istanbul

De Georgische Lia, een gepensioneerde lerares, wil weten waar haar ooit met de noorderzon vertrokken nichtje Tekla is gebleven. De wat stuurloze tiener Achi, die met zijn familie naast haar woont, heeft interessante informatie: Tekla is destijds naar Istanboel vertrokken, hij heeft zelfs een adres. Samen reizen de twee naar de Turkse stad, een prachtige maar ook heel grote stad, waardoor het bepaald niet gemakkelijk is iemand te vinden, zeker als die zelf niet gevonden wil worden. Dan ontmoeten ze Evrim, een pas afgestudeerde advocate en transactivist die zich sterk makt voor de rechten van transgender sekswerkers. Zij ondersteunt de zoektocht van Lia en Achi waar mogelijk.

De Zweeds-Georgische regisseur Levan Akin, hier vooral bekend van And Then We Danced, vertelt vol empathie het verhaal van twee aarzelende mensen die innerlijke en ideologische barrières weten te overwinnen. Tegelijk brengt het een ode aan de stad Istanboel, die net zo divers blijkt als de mensen die er wonen.

Trouw

Crossing Istanbul is een boeiende roadtrip die oproept tot tolerantie

VPRO Cinema

Prachtig subtiel en oprecht grotestadsdrama [...]