Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

The GullspƄng Miracle + Wander to Wonder

De werkelijkheid is soms vreemder dan fictie. Neem dit verhaal van de Noorse zusjes Kari en May, die een huis kopen in Zweden van Olaug, een vrouw die wel heel veel lijkt op hun al lang overleden zuster.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

The GullspƄng Miracle

In deze even opmerkelijke als verrassende documentaire draait alles om de vragen of (schijnbaar) toeval het startpunt kan zijn van een mysterie, of dat mysterie door de betrokkenen kan worden opgelost en of daarin misschien wel troost schuilt? De Zweedse regisseur Maria Frederiksson laat het allemaal zien in haar eerste lange film, een met humor verteld verhaal vol excentrieke mensen en bizarre plotwendingen. Het zou een speelfilm kunnen zijn, ware het niet dat alles echt gebeurd is.

De Noorse zusjes Kari en May, de één woont in Noorwegen, de ander in Zweden, besluiten weer samen te gaan wonen en kopen een appartement in het Zweedse gehucht Gullspång. De vrouw van wie ze het kopen, Olaug, lijkt tot hun stomme verbazing sprekend op hun oudere zus, die in 1988 zelfmoord pleegde. Nog vreemder: Olaug heeft dezelfde bijnaam als hun overleden zus: Lita. De gelovige zussen beschouwen het als een godswonder. Naarmate ze dieper in de familiegeschiedenis duiken, wordt het verhaal steeds vreemder.

voorfilm: Wander to Wonder
Nina Gantz | Nederland, België, Frankrijk, Groot-Brittannië | 2023 | 14' | Engels gesproken | Nederlands ondertiteld
In de jaren 80 waren Mary, Billybud en Fumbleton de sterren in de populaire kinderserie Wander to Wonder. Maar nadat de maker van de show is overleden, zijn ze alleen achtergelaten in de studio. Ze zijn hongerig en verdrietig, maar gaan toch gewoon door met het maken van afleveringen voor hun fans. Die afleveringen worden wel steeds vreemder. Na het grote succes van haar afstudeerfilm Edmond, een prachtige animatiefilm waarmee regisseur Nina Gantz o.m. een Bafta won, is dit haar tweede, korte stop-motion animatiefilm – een melancholisch, hartverscheurend verhaal vol humor verteld.

de Volkskrant

The GullspĆ„ng Miracleā€™ lijkt uit te draaien op een feelgoodfilm vol gezegende omaā€™s. Niets is minder waar

Trouw

The Gullspang Miracleā€™ is een meesterlijk familiedrama dat uitmondt in een bizarre thriller