Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Whispering Sands - Cinéma Arabe

Cinéma Arabe Premieres
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Whispering Sands - Cinéma Arabe

Een bedoeïen gidst in zijn auto een Canadese reizigster van Arabische afkomst door de woestijn. Zij is op zoek naar een naamloze waterval, maar verder laat ze niets los over het doel van haar reis. Haar gids is een stuk spraakzamer: terwijl ze onderweg de plekken uit zijn jeugd aandoen, rijgt hij persoonlijke herinneringen en verhalen uit de soefitraditie aan elkaar. Verlaten of half ingestorte bouwwerken blijken de enige tastbare overblijfselen van de wereld die hij in de verbeelding zo levendig oproept.

Met eenvoudige middelen construeert de Tunesische filmmaker Nacer Khemir (Bab’Aziz) een vertelling die verleden, heden en toekomst door elkaar weeft, en uiting geeft aan de poëzie en spirituele rijkdom van het soefisme.

Let op: na afloop van de voorstelling van 11 mei is er een Q&A met  regisseur Nacer Khemir, gevolgd door een paneldiscussie met als onderwerp: Cultuur als remedie.
Wat betekent oorlog wanneer die plotseling je eigen doodgewone leven zou binnendringen? Wat zet je op het spel in de hoop op veiligheid? Hoe ga je om met de eindeloze reeks contradicties op de grens van Israël en Palestina? De films op het festival stellen scherp op wat ons verbindt met mensen die in nieuwsuitingen vaak tot getal zijn gereduceerd. Een aantal prominente sprekers en filmmakers onderzoekt welke rol kunst en cultuur hierin kunnen spelen, en wat daar voor nodig is.

di 9 mei en za 11 mei met voorfilm:
Brotherhood
Meryam Joobeur | Canada, Tunisia, Qatar, Sweden | 2018 | drama, family | 25 min. | Arabic spoken | English subtitles
Een herder wordt voor een morele keuze geplaatst als zijn naar Syrië afgereisde zoon plotseling voor hem staat, met zijn zwangere bruid. De twee hebben duidelijk hulp en bescherming nodig, maar kunnen ze daar wel aanspraak op maken? Deze prijswinnende korte film snijdt een brandend actueel dilemma aan.