Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

The Act of Killing - Fiction & Science

In 1965 was Anwar leider van een doodseskader dat jacht maakte op (vermeende) communisten. Hij mag meespelen in een film waarin de moordpartijen worden verbeeld.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Deze film wordt ingeleid door Wouter Werner, hoogleraar internationaal recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam en buitengewoon hoogleraar aan de Universiteit van Curaçao.

The Act of Killing

In 1965 werd de Indonesische president Soekarno afgezet, waarna het leger onder leiding van generaal Soeharto de jacht opende op iedereen die men van communistische sympathieën verdacht. Naar schatting 1 miljoen mensen zijn daarbij door het leger vermoord, geholpen door paramilitaire bendes en doodseskaders.

Anwar Congo was leider van zo’n doodseskader. Vóór de staatsgreep verkochten hij en zijn vrienden bioscoopkaartjes op de zwarte markt, na de coup, geïnspireerd door al het geweld dat hij op het witte doek had gezien, ontpopte hij zich tot een meedogenloze moordenaar. Anwar zou met eigen handen honderden mensen hebben vermoord; berouw heeft hij nooit getoond.

Regisseur Joshua Oppenheimer biedt Anwar en zijn vroegere kompanen in deze veelbekroonde documentaire de kans om een film over die periode te maken, waarin zij kunnen laten zien hoe die moordpartijen eraan toegingen. Als Anwar de rol van slachtoffer moet spelen, dringt voor het eerst tot hem door wat hij destijds heeft aangericht.