Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Emilia Pérez - Queer Pioneers

Hoogst originele mix van misdaad, komedie en musical over de beruchte Mexicaanse drugsbaas Manitas die een vrouw wil worden en advocate Rita die hem bijstaat.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Emilia Pérez

Rita Moro wilde iets doen tegen al het drugsgeweld dat haar geboorteland Mexico teistert en is daarom advocaat geworden. Maar van al die mooie plannen is niets terechtgekomen, omdat ze zelden een goede zaak krijgt en alleen als assistent mag fungeren. Op een dag wordt ze benaderd door de beruchte drugsbaas Manitas del Monte. Hij wil dat ze hem juridisch bijstaat in het verwezenlijken van een grote droom: hij wil een vrouw worden. Niemand mag het weten, ook zijn vrouw en kinderen niet. De operatie is succesvol en zo is de vroegere drugsbaas veranderd in een vrouw: Emilia Pérez. Rita heeft de klus geklaard, maar is daarmee de kous af?

De Franse regisseur Jacques Audiard heeft met deze film een bijzonder origineel en gedurfd project gerealiseerd: het combineren van misdaadfilm met komedie en musical. En met succes, getuige de vele prijzen die de film inmiddels in de wacht heeft gesleept, waaronder de Queer Palm in Cannes. Ook het acteerwerk van Zoe Saldana als Rita en Karla Sofía Gascón als Manitas/Emilia werd in Cannes bekroond.

Voorafgaand aan de film spreekt Queer Pioneers-curator Renske Diks met Natsumi Hernandez, die deel uitmaakt van Papaya Kuir, een collectief dat zich inzet voor de rechten van queer en trans Latijns-Amerikaanse migranten en vluchtelingen in Nederland.