Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Breinsussen

De zussen Marijke en Janneke staan midden in het leven. Alles verandert als ze ontdekken dat ze misschien drager zijn van het gen dat FTD veroorzaakt.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Breinsussen

De zussen Marijke (1979) en Janneke (1982), werkende moeders met jonge kinderen, staan midden in het leven; Marijke is psycholoog, Janneke runt een instituut voor leerlingbegeleiding. In 2019 overlijdt hun moeder op 67-jarige leeftijd. Na obductie blijkt zij aan frontotemporale dementie (FTD) te hebben geleden, waarbij het vrijwel zeker is dat de ziekte een genetische component heeft. Mocht dat het geval zijn, dan is een 50% kans dat die ziekte zich ook bij Marijke en/of Janneke zal openbaren. Nu de twee de leeftijd naderen waarop de ziekte zich vaak manifesteert, moeten de zussen een belangrijke beslissing nemen: willen ze wel of niet weten of ze erfelijk belast zijn?

Filmmaakster Olga Tops laat indringend zien hoe het is om te leven met het spreekwoordelijke zwaard van Damokles boven je hoofd. Kunnen de zussen leven met onzekerheid, hoe moet je omgaan met het idee dat je misschien een aandoening hebt die je persoonlijkheid compleet kan veranderen? Lukt het ze om het brein te sussen?