Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Southside with You

Hoe hebben Barack en Michelle Obama elkaar gevonden? In 1989 hadden ze in Chicago hun eerste date. Deze romantische biopic laat zien hoe die dag verliep.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Deze voorstelling, tot stand gekomen in samenwerking met Hello Zuidas en Black Achievement Month, wordt ingeleid door kunstenaar Kenneth Aidoo.

Southside with You

Chicago, 1989: de jonge rechtenstudent Barack Obama werkt in de zomer voor een advocatenkantoor en daar heeft hij Michelle Robinson leren kennen. Hij is erg gecharmeerd van haar en nodigt haar uit voor een dagje uit. Daar heeft ze zin in maar ze zegt er meteen bij dat hun relatie wat haar betreft puur platonisch is. Ze bezoeken een kunstgalerie, ze wandelen door een park, ze gaat mee naar het buurthuis waar hij een toespraak moet houden, gaan daarna iets eten en eindigen de dag in de bioscoop, waar ze Spike Lee’s Do the Right Thing zien. Tijdens die eerste afspraak blijken ze veel gemeen te hebben. Het zal dan ook niet hun laatste afspraak zijn.

In 2009 werd Barack Obama de eerste zwarte president van de Verenigde Staten, met echtgenote Michelle Obama aan zijn zijde als de First Lady. Hoe die twee elkaar hebben gevonden, laat regisseur Richard Tanne zien in deze door hemzelf geschreven romantische biopic. Met Parker Sawyers en Tika Sumpter in de hoofdrollen.

Kenneth Aidoo is beeldend kunstenaar en afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie (2019) en hij heeft ook film gestudeerd aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam (2015). Aidoo werkt over verschillende disciplines heen en gaat aan de hand van video-installaties over de Afrikaanse diaspora het gesprek aan over de positie van mensen van Afrikaanse afkomst. In de portretten van zijn schilderijen worden de vergeten verhalen van de Afrikanen gepresenteerd, waarbij het uitwissen van de geschiedenis niet kan worden genegeerd, maar juist wordt getoond om de aanwezigheid van Afrikanen door de geschiedenis heen te zien.

Aidoo heeft nationaal geëxposeerd en een internationale show in Antwerpen, België. Een solo op Amsterdam Art Island met Marian van Zijl-Langhout (2023). Geselecteerde groepstentoonstellingen omvatten de. GROUPSHOW (2023) CBK Zuidoost (2023) en de ABN AMRO (2022). Hij is genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor Moderne Schilderkunst in 2021 en is een van de drie winnaars in 2022. Zijn werk bevindt zich in privé- en openbare collecties.