Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Tangerine - Queer Pioneers

Trans-sekswerker Sin-Dee, net vrijgelaten uit de gevangenis, ontdekt op kerstavond dat haar vriend/pooier Chester haar bedriegt met een cis-vrouw. Woedend gaat ze op zoek naar de twee.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Voorafgaand aan de film spreekt QP-curator Renkse Diks met Mavi Veloso, een Braziliaanse performer gevestigd in Amsterdam die transdisciplinair werkt en visuele kunst, dans, theater en muziek integreert. Haar werk onderzoekt performativiteit, de relatie tussen performer en publiek, transfeminisme en dekolonisatie.

Tangerine

De transgender sekswerker Sin-Dee Rella, na een celstraf van 28 dagen weer op vrije voeten, ontmoet op kerstavond haar vriendin Alexandra in een donuttentje in Hollywood. Alexandra, ook een trans-prostituee, vertelt haar dat haar geliefde en pooier Chester een verhouding heeft met een cis-vrouw. Woedend verlaat ze de zaak om te gaan zoeken naar Chester en diens vriendin. Alexandra wordt opgepikt door de Armeense taxichauffeur Razmik, die een voorkeur heeft voor trans-vrouwen. Nadat hij aan zijn gerief is gekomen, gaat zij naar een bar om een optreden te geven. Ondertussen heeft Sin-Dee haar rivale in een bordeel gevonden…

Regisseur Sean Baker beschikte over een budget van $ 100.000 voor het maken van deze film. Weinig geld vereist creatieve oplossingen: voor de beelden gebruikte hij drie iPhones en een video-app. De film, een mix van drama en humor, viel in goede aarde bij zowel de pers als het publiek en bracht uiteindelijk het tienvoudige op.