Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Small Things Like These

Ierland, jaren 80: de jeugd van kolenhandelaar Bill Furlong komt in een ander daglicht te staan als hij ontdekt hoe 'gevallen' vrouwen in kloosters worden behandeld. Was zijn moeder zo'n vrouw?
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Small Things Like These

Kolen- en houthandelaar Bill Furlong, een man van weinig woorden, woont in de jaren 80 met zijn vrouw en kinderen in het Ierse Wexford. Het is bijna kerstmis, wat betekent dat hij het extra druk heeft met het leveren van briketten en houtskool. Tijdens zijn bezorgronde komt hij ook in een nonnenklooster dat geleid word door moeder-overste Mary. Het is een zg. Magdalena-klooster, de plek waar ongehuwde zwangere vrouwen worden gehuisvest om er de hele dag in wasserijen te werken. Het valt hem op hoe hardvochtig deze 'gevallen' vrouwen door de nonnen worden behandeld en dat brengt herinneringen aan zijn eigen jeugd terug. Zijn vader heeft hij nooit gekend, dus misschien heeft zijn moeder ook in zo'n plek gezeten.

Toen in de jaren 90 alom bekend werd welke misstanden er hadden geheerst in de Magdalena-kloosters was de verontwaardiging groot. De Ierse staat en de katholieke kerk gingen door het stof, boden financiële compensatie, maar het leed was al geschied. Claire Keegan schreef er de roman Small Things Like These over, Tim Mielants verfilmde het. Met Cillian Murphy en Emily Watson.