Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Modern Monks - Zenochtenden in mei

Wie zich een zen-monniken voorstelt, denkt waarschijnlijk aan een man in een gewaad die achter de muren van een tempel een meditatief bestaan leidt. Filmmaker/zen-monnik Julia Strijland laat in haar documentaire zien dat dat beeld tegenwoordig niet meer klopt.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

In mei organiseren wij een aantal ontspannen ochtenden in Rialto. De kijkervaring van drie bijzondere films wordt verdiept door een meditatief en inspirerend moment vooraf, verzorgd door regisseur/zen-monnik Julia Strijland, yogadocent Marinka Achterberg en yogadocent/muzikant Irene Sportel. Na afloop staan er kannen thee klaar op de bar en kan er rustig nagepraat worden.

Modern Monks - Zenochtenden in mei

Wie zich een zen-monniken voorstelt, denkt waarschijnlijk aan een man in een gewaad die achter de muren van een tempel een kalm en meditatief bestaan leidt. Filmmaker Julia Strijland, zelf een zen-monnik, laat in haar documentaire zien dat dat beeld tegenwoordig niet meer klopt.

Aan de hand van de levens van zeven moderne zen-monniken, Josy, Thierry, Fred & Paula, Christophe en Ton & Angie, laat ze zien dat, hoe tegenstrijdig dat ook lijkt, ook zen-monniken een druk en hectisch bestaan kunnen leiden. De één is danser, de ander wetenschapper en een derde woont in een auto en verdient geld met muziek maken in de metro in Barcelona. Maar hoe verschillend ze ook zijn, ze komen samen in hun Zuid-Franse tempel voor hun zen-beoefening – daar houden ze de eeuwenoude tradities springlevend.

Vooraf: Julia Strijland, regisseur van de film en zen monnik vertelt over Zazen (zittende meditatie) en doet een oefening gericht op concentratie en observatie van het lichaam en de ademhaling.