Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Soundtrack to a Coup d'État

Wat gebeurde er allemaal na de onafhankelijkheid van Congo in 1960? Johan Grimonprez laat het zien in deze fascinerende aanklacht tegen koloniaal racisme.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Soundtrack to a Coup d'État

Na bijna een eeuw brute koloniale uitbuiting door België werd in 1960 de Congostaat een onafhankelijk land: de Democratische Republiek Congo. De eerste premier, Patrice Lumumba, wilde dat de vele natuurlijke rijkdommen van het land ten goede zouden komen aan de Congolezen zelf, en dat viel niet goed in het Westen. Na een staatsgreep werd Lumumba, die steun had gezocht bij de Sovjet-Unie, gearresteerd en uiteindelijk vermoord. Het valt lastig te bewijzen, maar waarschijnlijk is het dat België en vooral de VS dit alles georkestreerd hebben.

In deze documentaire laat de Belgische filmmaker Johan Grimonprez aan de hand van archiefbeelden zien welke impact dit alles gehad heeft. Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog inspireerde Lumumba de burgerrechtenbeweging in de VS, maar tegelijk werd duidelijk dat, ook al waren de koloniën onafhankelijk geworden, deze landen nog lang niet verlost waren van het imperialisme van het Westen. Ook gaat Grimonprez in op de vraag hoe de CIA zwarte jazzmuzikanten voor zijn karretje spanden.