Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

The Fall of the American Empire

Satirisch misdaadverhaal waarin de verlegen koerier Pierre-Paul, hij is eigenlijk filosoof, twee tassen propvol maffiageld meeneemt. Hij is nu een rijk man, maar wat te doen met al dat geld?
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

The Fall of the American Empire

Is het nog wel mogelijk goed te doen in een wereld waar stupiditeit, hebzucht en corruptie de dienst uitmaken? Het is deze vraag die de Canadese regisseur Denys Arcand aan de orde stelt in deze, door hemzelf geschreven satirische misdaadfilm.

De 36-jarige, sociaal onhandige Pierre-Paul Daoust werkt voor een koeriersbedrijf, ook al heeft hij zijn doctoraal filosofie op zak. Op een dag arriveert hij tijdens zijn werk op een plek waar net een roofoverval plaatsvindt en als het schieten is gestopt, liggen er twee lijken op straat én twee tassen tot de rand gevuld met geld – maffiageld... Even twijfelt hij, maar Pierre-Paul besluit de tassen mee te nemen. Ineens beschikt hij over bergen met geld, maar wat ermee te doen? De politie is hem op het spoor en ook de beroofde misdadigers willen hun geld terug. Maar hij krijgt hulp: van callgirl Aspasie, die hij als zijn liefje gaat zien, en van de stoere, financieel geschoolde biker Remy.

de Volkskrant

In een satirisch drama fileert regisseur Denys Arcand met sardonisch genoegen onze idiote omgang met geld.