Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

Nosferatu the Vampyre - Summer with Herzog

Bram Stokers beroemde griezelverhaal wordt in de handen van Herzog een film over eenzaamheid en hunkering. Grotendeels gefilmd in Delft en Schiedam, met Klaus Kinski als de vampier.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Nosferatu the Vampyre

In 1922 maakte de Duitse regisseur Friedrich Wilhelm Murnau Nosferatu, eine Symphonie des Grauens, de eerste verfilming van Bram Stokers beroemde griezelverhaal. Deze film, een hoogtepunt in het Duits expressionisme, inspireerde Herzog tot deze versie van Stokers verhaal. De overeenkomsten zijn evident, maar er zijn ook verschillen. Zo heeft Herzog het personage van graaf Dracula veel meer reliëf gegeven. De vampier is hier een eenzame, sombere man, die worstelt met zijn onsterfelijkheid, en die hunkert naar warmte en liefde. Herzog schoot de film grotendeels in Nederland; de stadsgezichten van Delft en Schiedam pasten precies bij het beeld dat hij voor ogen had.

Makelaar Jonathan Harker uit het Duitse stadje Wismar reist af naar Transsylvanië om een huis te verkopen aan de mysterieuze graaf Dracula. Onderweg wordt hij gewaarschuwd voor deze graaf, maar Harker doet dat af als bijgeloof. Een vreselijke vergissing, zo zal blijken. Met o.a. Klaus Kinski, Bruno Ganz en Isabelle Adjani.