Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

De Propagandist

Filmmaker en collaborateur Jan Teunissen was tijdens WO II de machtigste man in de Nederlandse filmwereld. Wat bezielde hem? Wat is het verschil tussen documentaire en propaganda?
Tickets bestellen
De Propagandist

De Haagse filmmaker Jan Teunissen (1898-1975) heeft een bijzonder wapenfeit op zijn naam staan: zijn film Willem van Oranje (1934) was de eerste Nederlandse geluidsfilm. Maar zijn ambities reikten veel verder. Toen de Duitsers in mei 1940 Nederland bezetten, zag hij een kans die ambities te realiseren: in augustus van dat jaar werd hij lid van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) en al snel was hij het hoofd van de filmdienst van de NSB, in 1942 werd hij door de Nederlandse Kultuurkamer benoemd tot leider van het Filmgilde. Teunissen, bijgenaamd 'de filmtsaar', was de machtigste man in de Nederlandse filmindustrie. Na de oorlog werd hij aangeklaagd en veroordeeld tot een gevangenisstraf. In 1948 kwam hij vrij, spijt heeft hij nooit betuigd.

Aan de hand van niet eerder gepubliceerde interviews, dagboekfragmenten, familiefilms en propagandafilms vertelt filmmaker Luuk Bouwman niet alleen het levensverhaal van Teunissen, hij gaat ook in op de vraag waar de grenzen liggen tussen documentaire en propaganda. Hoe sterk is de manipulatieve kracht van cinema?

NRC

... een welkome film in deze tijd van desinformatie, nepnieuws, gewiekste Russische beïnvloeding en hernieuwd nationalisme...

de Volkskrant

... een geslaagd portret van een geflopte filmmaker die zich opwerkte tot NSB-filmchef