Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

The Enigma of Kaspar Hauser - Summer with Herzog

Wat word je als je nooit menselijk contact hebt gehad? Wetenschappers wilden het graag weten toen in 1828 iemand opdook die zo was opgegroeid: Kaspar Hauser. Herzog verfilmde dit verhaal.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

The Enigma of Kaspar Hauser

Op 26 mei 1828, het was pinkstermaandag, dook een zwaar verwaarloosde jongen op in de straten van Neurenberg. Hij kon vrijwel niet praten, begreep heel weinig en ook lopen ging hem moeilijk af. Hij had een briefje bij zich waarin zijn naam en geboortejaar stonden: Kaspar Hauser, 1812. Het bleek dat hij zijn hele leven alleen in een kelder opgesloten had gezeten en dat curieuze gegeven trok de aandacht van allerlei geleerden die hem aan vele onderzoeken onderwierpen. was hij een wilde, een idioot, een oplichter, of was hij juist het slachtoffer van een adellijke intrige? Hoe dan ook, Hauser werd een fenomeen.

Herzog, die in zijn zelfgeschreven scenario min of meer de ware gebeurtenissen volgt, castte de onbekende, toen 41-jarige Bruno Schleinstein voor de rol van Hauser. Dat Hauser in 1828 pas 16 was, deerde niet, want Schleinstein, die zelf liefdeloos in tehuizen was opgegroeid, voelde Hauser perfect aan. O.m. bekroond in Cannes.