Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

30 mei,1969: Gritu di un pueblo

30 mei 1969 is een kantelpunt in de geschiedenis van Curaçao. Een demonstratie van stakende arbeiders groeide uit tot een ware volksopstand tegen uitbuiting en ongelijkheid. John Leerdam vertelt het verhaal. Met Q&A o.l.v. Yvette Forster.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

30 mei,1969: Gritu di un pueblo

In de jaren 60 bestond er armoede en grote sociale ongelijkheid op Curaçao. Dat leidde tot een staking bij Shell, eigenaar van de olieraffinaderij op het eiland en grootste werkgever, tegen het personeelsbeleid van het bedrijf. In de ochtend van 30 mei 1969 sloeg de vlam in de pan toen de stakende arbeiders zich verzamelden voor de bedrijfspoorten om vervolgens aan een mars te beginnen richting het regeringsgebouw in Willemstad. Onderweg kwam het tot rellen, plunderingen en brandstichting, waarbij de politie keihard optrad; er vielen twee doden en vele gewonden. Het arbeidsconflict was uitgegroeid tot een volksopstand tegen alle misstanden.

De zelf van de Antillen afkomstige regisseur John Leerdam onderzoekt de oorzaken van deze opstand: lagen deze in de beroerde arbeidsomstandigheden of was het toch de fnuikende rassenongelijkheid die het eiland in vuur en vlam zette? Aan de hand van veel archiefmateriaal en interviews met betrokkenen en opiniemakers van toen vertelt hij het verhaal van 'trinta di mei'.

John Leerdam is aanwezig om na afloop van de film vragen van het publiek te beantwoorden. Moderator deze middag is Yvette Forster.