Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Manta Ray

Ergens aan de kust van Thailand ontfermt zich een visser over een gewonde, doofstomme man, een Rohingya-vluchteling. Tussen de twee ontstaat een bijzondere vriendschap.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Manta Ray

De Thaise regisseur Phuttiphong Aroonpheng maakt zich ernstig zorgen over het lot van de Rohingya, een volk dat in Myanmar blootstaat aan vervolging en verdrijving. Velen van hen vluchtten naar Thailand, velen moeten die vlucht met de dood bekopen. De film is echter meer dan enkel een aanklacht: Aroonpheng vertelt een universeel verhaal over ontworteling en eenzaamheid, en mixt dat met magische elementen. Het bijzondere resultaat, dat het werk van de Thaise regisseur Apichatpong Weerasethakul in herinnering brengt, won vele filmprijzen, o.m. bij het filmfestival van Venetië.

Ergens aan de Thaise kust is een plek met vele, haastig gedolven graven, 's nachts dwalen er lichtjes rond, als de zielen van de overledenen. Daar vindt een lokale visser een gewonde man over wie hij zich ontfermt. De gewonde spreekt geen woord en is waarschijnlijk ook doof. Daarom geeft de visser hem zelf een naam: Thongchai. Tussen de twee ontstaat een bijzondere en intieme vriendschap, die bruusk verbroken wordt met de verdwijning van de visser.

NRC Handelsblad

Manta Ray laveert tussen realiteitslagen; we raken erdoor betoverd zonder de realiteit uit het oog te verliezen. Het magische laat ons alleen maar beter kijken.

Trouw

Wat een prachtig tragische verbeelding van vriendschap is dit Thaise debuut. Woorden heeft de film nauwelijks nodig, ook al is er zoveel dat kan worden gezegd.