Films Agenda Specials Informatie Locaties Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Miles Davis: Birth of the Cool

Jazztrompettist Miles Davis (1926-1991) heeft onbetwist een enorm stempel gedrukt op de muziekcultuur van de 20e eeuw. Hij was virtuoos, vernieuwend én een stijlicoon. Een portret.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Miles Davis: Birth of the Cool

Als er iemand is die in de twintigste eeuw zijn stempel heeft gedrukt op de jazzmuziek in het bijzonder en de (populaire) cultuur in het algemeen, dan is het wel de Amerikaanse jazztrompettist Miles Davis (1926-1991). Hij koppelde een virtuoze techniek aan een tomeloze muzikale vernieuwingsdrift, en was tegelijk een elektriserend, altijd goedgekleed stijlicoon dat alles belichaamde wat cool was. Maar zijn leven kende ook een keerzijde: hij was een notoire drugsgebruiker, behandelde zijn geliefden vaak weinig zachtzinnig en werd als zwarte man maar al te vaak geconfronteerd met het racisme in de Verenigde Staten.

Regisseur Stanley Nelson, die zo'n twintig documentaires op zijn naam heeft staan, heeft in deze film het leven en werk van Davis zo volledig mogelijk in beeld gebracht. Daartoe sprak hij met vele muzikanten, onder wie Herbie Hancock en Quincy Jones, en hij wist de hand te leggen op nooit eerder gezien archiefmateriaal.

NRC Handelsblad

Deze prima documentaire duidt de muzikale erfenis van trompettist Miles Davis, maar ook zijn invloed als zwart rolmodel en zijn getroebleerde leven.

de Volkskrant

Fraai is de volop aanwezige voice-over in de ik-vorm, waardoor de meester zelf lijkt te spreken.