Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Duchamp: Art of the Possible - Cracking the Frame

Een fietswiel op een krukje, een urinoir… is dat kunst? De invloedrijke dadaïst Marcel Duchamp creëerde deze Readymades en veranderde zo de kunstwereld voorgoed. Wie was hij?
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Duchamp: Art of the Possible

Marcel Duchamp (1887-1968): futurist dadaïst, surrealist. Aanvankelijk begon hij zijn artistieke carrière als neo-impressionistische schilder, omarmde nog even het kubisme, om in 1912 opzien te baren met het schilderij Nu descendant un escalier, waarop de gefragmenteerde beweging te zien is van een naakte figuur die een trap afdaalt. Destijds een scandaleus werk, tegenwoordig wordt het beschouwd als het begin van de modernistische kunst. Het schilderij bracht hem internationale faam.

Rond 1913 zei hij de schilderkunst vaarwel om zich bezig te gaan houden met Readymades, heel gewone objecten die hij losrukte uit de dagelijkse werkelijkheid om ze tot kunst te verheffen: een fietswiel gemonteerd op krukje, een urinoir gesigneerd R. Mutt, een flessendroogrek. Duchamp wilde kunst ter discussie stellen: wanneer is iets kunst en wanneer niet? Matthew Taylors documentaire neemt Duchamps leven en werk onder de loep om te bepalen hoe groot de impact is die deze invloedrijke kunstenaar had.

De film wordt ingeleid door Cracking The Frame host Heidi Vogels.