Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Portrait de la jeune fille en feu - Queer Pioneers

Bretagne, 18e eeuw: portretschilderes Marianne schildert heimelijk een huwelijksportret van Heloïse. Tussen de twee ontvlamt de liefde. Met inleiding.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Op dinsdag 8 oktober trapt het programma Queer Pioneers af met een voorpremière van Portrait de la jeune fille en feu, de nieuwe film van Céline Sciamma – een tijdloos en universeel verhaal over verliefd worden, verlangen en onmogelijke liefde. De film wordt ingeleid door filmkenner Renske Diks.

Portrait de la jeune fille en feu

Op een afgelegen eiland bij Bretagne aan het einde van de 18e eeuw, krijgt kunstenares Marianne (Noémie Merlant) de opdracht om het huwelijksportret van Heloïse (Adèle Haenel) te schilderen. De eigengereide Heloïse staat niet te springen om het huwelijk, dus maakt Marianne het portret zonder haar medeweten. Tijdens lange wandelingen aan de Franse kust observeert ze haar model uitvoerig: haar bewegingen, haar blik, een zeldzame glimlach. 's Nachts werkt Marianne heimelijk aan het schilderij. In Heloïses laatste dagen van vrijheid, groeit de aantrekkingskracht tussen de twee vrouwen, totdat uiteindelijk de liefde ontvlamt. Winnaar Queer Palm, filmfestival Cannes 2019.

In de films van Céline Sciamma draait het vaak om identiteit, gender en seksualiteit, thema's die zij koppelt aan het motief van 'de eerste keer': een eerste verliefdheid (Naissance des Pieuvres, Portrait de la jeune fille en feu), je voor het eerst 'anders' voelen (Tomboy), of juist voor het eerst ergens bijhoren (Girlhood). De manier waarop zij dat doet maakt haar tot een van de meest uitzonderlijke regisseurs van het moment.

Speciaal biertje
Vanwege deze speciale voorpremière, verkrijgbaar aan de bar: Bloesem Blond van Gebrouwen door Vrouwen, een blond bier met vlierbloesem (6.2%) voor €3,50. Het perfecte bier om de bloemetjes mee buiten te zetten!