Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

Stellet licht - Reygadas in Rialto

Lyrisch en magisch drama over de strenggelovige Johan, een Mexicaanse mennoniet, die een verhouding is begonnen met een andere vrouw. Een zonde of de wil van God?
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Stellet licht

De eigenzinnige Mexicaanse filmauteur Carlos Reygadas vertelt in zijn derde, veelbekroonde speelfilm een magisch en lyrisch verhaal over voorbestemming, liefde en vergiffenis, spelend in een mennonietengemeenschap in het noorden van Mexico, een streng religieuze, pacifistische gemeenschap die zijn oorsprong vindt in Friesland. Reygadas werkte in deze film met niet-professionele acteurs, daadwerkelijk mennonieten. Allen spreken het aan Nederlands en Duits verwante Plaudietsch.

Na een zes minuten durende, betoverende zonsopgang begint het verhaal in de woonkamer van Johan, zijn vrouw Esther en hun zes kinderen. Alles lijkt zoals het hoort, maar als alle gezinsleden na het gebed zijn vertrokken en Johan alleen is achtergebleven, barst hij in tranen uit. Zijn gemoed is bezwaard, want hij is een verhouding begonnen met een andere vrouw, terwijl overspel in deze gemeenschap volstrekt uit den boze is. Is hij zelf verantwoordelijk voor deze zonde of is dit juist wat God met hem voor heeft? Zijn vader, die hij in vertrouwen heeft genomen, denkt het laatste.