Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

The Distance Between Me and Me - ENFF On Tour

Nina Cassian (1924-2014): dichter, vertaler, pianist, componist, journalist, filmrecensent - maar bovenal enfant terrible. Portret van een fascinerende kunstenaar.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

The Distance Between Me and Me

Nina Cassian (1924-2014): dichter, vertaler, pianist, componist, journalist, filmrecensent - maar bovenal enfant terrible. Documentaire over deze fascinerende Roemeense kunstenares, van wie het leven voortdurend in het teken stond van de strijd tussen ethiek en esthetiek. Een film over een vrouw die zich dankzij haar geloof in sprookjes en de magie van kunst staande wist te houden in tijden van fascisme en communisme, waarna een ongewilde ballingschap in het kapitalisme volgde.

De Roemeens-Joodse avant-gardekunstenaar Nina Cassian leefde in turbulente tijden . In de jaren 40, jaren van fascisme in Roemenië, sloot ze zich aan bij het ondergrondse communistische verzet om in de jaren 70 in botsing te komen met het Ceausescu-regime. Uiteindelijk belandde ze in de Verenigde Staten: in 1985 kreeg ze politiek asiel in New York. Filmmakers Mona Nicoară en Dana Bunescu schetsen een heel persoonlijk beeld van Cassian, haar kunst en haar overtuigingen, gebruikmakend van veel niet eerder vertoonde archiefbeelden.

De avond begint met een speciaal optreden van het Amsterdam Balkan Vrouwenkoor, waarna de film begint. Regisseur Dana Bunescu is van de partij en zal na afloop van haar film vragen van het publiek beantwoorden.

De avond wordt feestelijk afgesloten met een 'cocktailparty' op de entresol. Daar kun je ook boeken van Nina Cassian kopen. In samenwerking met Spotlight Romania.