Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Beyond the Visible - Hilma af Klint

De Zweedse Hilma af Klint maakte begin 20e eeuw, jaren vóór Kandinsky, puur abstracte schilderijen. Ook al was ze een pionier, ze is toch vergeten. Hoe kan dat?
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Beyond the Visible - Hilma af Klint

Deze voorstelling (vanavond om 19.30) is helaas uitverkocht

De eerste abstracte kunstenaar was een vrouw: de Zweedse Hilma af Klimt (1862-1944). Jaren vóór Vasily Kandinsky aan zijn abstracte werk begon, maakte zij vanaf 1906 schilderijen met abstracte, vaak geometrische voorstellingen, waarbij zij zich liet leiden door haar mystieke overtuigingen; haar penseelstreken werden gestuurd door hogere, spirituele krachten. Dat leverde een baanbrekend, revolutionair modern oeuvre op. Maar zij en haar werk zijn vrijwel vergeten. Hoe kan het dat een pionier als zij zo onopgemerkt is gebleven? Waarom is haar werk nergens te koop, waarom hangt haar werk niet in de musea voor moderne kunst?

De Duitse filmmaakster Halina Dyrschka probeert in deze documentaire de antwoorden op deze vragen te vinden. Ze schildert een fascinerend portret van deze kunstenares en haar werk, maar neemt ook de rol van vrouwen in de geschiedenis van de kunst onder de loep. Af Klimt zocht via haar werk naar betekenis in het leven en kon zo, ongehinderd door toen geldende conventies, een uitzonderlijk oeuvre scheppen dat vandaag de dag niets aan kracht heeft ingeboet.

De film wordt ingeleid door Marco Pasi, als universitair docent verbonden aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA. Hij is gespecialiseerd in Westerse esoterie en de geschiedenis van de Hermetische filosofie en verwante stromingen.