Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

The Trial - Docupodium

In 1930 begon in de Sovjet-Unie van Stalin een proces tegen acht vooraanstaande wetenschappers, een showproces. Loznitsa monteert de archiefbeelden tot een perfide theatervoorstelling. Met interview.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

The Trial

Op 25 november 1930 begon in Moskou een proces tegen acht vooraanstaande ingenieurs en economen. De aanklacht was zwaar: ze zouden in opdracht van westerse, kapitalistische mogendheden er alles aan gedaan hebben om de economische ontwikkeling van de stalinistische Sovjet-Unie te saboteren, ze zouden zelfs een staatsgreep hebben beraamd. Hen hing de doodstraf boven het hoofd. Hoofdaanklagers Nicolai Krylenko en de beruchte Andrej Vysjinski legden de acht bij de verhoren het vuur aan de schenen, terwijl buiten het volk trouw aan de Sovjetidealen betuigde. En ook al was er geen spat bewijs, de acht bekenden schuld.

Dit proces kan gezien worden als een generale repetitie voor de showprocessen die tussen 1936 en 1938 zouden worden gevoerd. De Oekraïense regisseur Sergei Loznitsa (o.a. A Gentle Creature, Donbass) gebruikte oorspronkelijke archiefmateriaal om het proces als een perfide theatervoorstelling te presenteren, een Kammerspiel waarin duidelijk wordt hoe een moorddadig politiek systeem ontstaat.

Regisseur Sergei Loznitsa zal voorafgaand aan de film geïnterviewd worden door Rialto-programmeur Marek Stolarczyk. Let op: de voertaal zal Engels zijn.

Trouw

Een waardevol historisch document

Het Parool

De Oekraïense regisseur betoont zich al jaren een meester in dit soort found footage films – een term die verhult hoeveel speurwerk er aan het maken voorafgaat