Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

Marianne & Leonard: Words of Love

In 1960 leerden Leonard Cohen en Marianne Ihlen elkaar kennen op het Griekse eiland Hydra – het begin van een levenslange liefde. Een portret.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Marianne & Leonard: Words of Love

"Ik sta maar een beetje achter je, dicht genoeg om je hand vast te pakken." In 2016 schreef de Canadese zanger Leonard Cohen dit aan de Noorse Marianne Ihlen, ooit zijn muze en geliefde. Het was het laatste wat hij haar schreef; in juli dat jaar stierf zij, drie maanden later overleed hijzelf.

De twee hadden elkaar 56 jaar eerder ontmoet op het idyllische Griekse eiland Hydra, toen een plek waar vrije geesten zich verzamelden om te experimenteren met nieuwe, open vormen van relaties. Zo ook Marianne en Leonard – het bleek de ideale plek voor hun ontluikende liefde.

Deze documentaire van de Brit Nick Broomfield, die ooit zelf een kortstondige relatie met Ihlen had, volgt het liefdesverhaal van de twee vanaf het prille begin tot aan de breuk, daarbij gebruikmakend van nooit eerder vertoonde beelden. Het is een verhaal vol hoogte- en dieptepunten, een verhaal over gevoelens die nooit afvlakken. "Ik ben je liefde en schoonheid nooit vergeten", schreef Cohen.

de Volkskrant

Marianne & Leonard geeft de hoeksteen in het vroege oeuvre van Leonard Cohen, Marianne Ihlen, eindelijk een gezicht.