Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

Apocalypse Now: Final Cut + voorfilm

Magistrale Vietnamfilm over kapitein Willard die in de jungle de krankzinnige kolonel Kurtz moet zien te vinden én liquideren. Met o.a. Martin Sheen en Marlon Brando. Met voorfilm.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Voorfilm

Dutch Angle: Chas Gerretsen & Apocalypse Now
Baris Azman | Nederland | 2019 | 32' Engels, Nederlands gesproken | Nederlands ondertiteld

De Nederlandse oorlogsfotograaf Chas Gerretsen was zes maanden aanwezig op de set van Francis Ford Coppola’s Apocalypse Now. De meeste van zijn foto’s uit die tijd zijn nog niet eerder gepubliceerd. Tot nu. In deze documentaire zijn meer dan 100 van deze foto’s voor het eerst te zien voor het Nederlandse publiek.

Deze documentaire, officieel goedgekeurd door Coppola, is geproduceerd door bioscoop KINO Rotterdam.

Apocalypse Now: Final Cut

"Dit is geen film over Vietnam, deze film ís Vietnam", zei Francis Ford Coppola zelf over deze meesterlijke oorlogsfilm, een bewerking van Joseph Conrads roman Heart of Darkness. Niet alleen bevat de film vele scènes die zich voorgoed in ons collectieve geheugen hebben gegrift (de helikopteraanval op de muziek van Wagner, I love the smell of Napalm in the morning, … the horror…the horror), ook de wijze waarop deze krankzinnig ingewikkelde productie tot stand is gekomen is legendarisch. Zo werd het budget ruimschoots overschreden, kreeg hoofdrolspeler Martin Sheen een hartinfarct en viel er met acteur Marlon Brando nauwelijks te werken.

Tijdens de Vietnamoorlog krijgt kapitein Willard van de legerleiding de opdracht de gedeserteerde en geniale kolonel Kurtz te vinden en te liquideren. Midden in jungle heeft Kurtz een privélegertje gesticht dat verwikkeld is in een eigen oorlog. De zoektocht, die over de Nung-rivier voert, krijgt steeds meer het karakter van helletocht vol hallucinerende en apocalyptische taferelen. Naast Sheen en Brando zijn o.a. Robert Duvall, Dennis Hopper en Laurence Fishburne te zien.

Deze Final Cut uit 2019 is gemaakt van een nieuwe hoge-resolutiescan met gereviseerde soundmix (nu met de ultralage geluiden van de helikopter) en is twintig minuten korter dan Apocalypse Now Redux uit 2001, maar veertig minuten langer dan de eerste versie uit 1979.