Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

For Sama

Er wordt zwaar gevochten in Aleppo. Dat stelt journalist Waad al-Kataeb en haar man, arts Hamza voor een heel moeilijk dilemma. Al-Kateab legt het vast met haar camera.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

For Sama

Monday February 17 with English subs at 9:45 pm

In de Syrische stad Aleppo wordt de jonge journalist Waad al-Kataeb verliefd op de arts Hamza, en hij op haar. Ze trouwen en krijgen een prachtige baby: Sama. Maar het zijn zware tijden, want Aleppo is het strijdtoneel geworden van opstandelingen die het opnemen tegen de troepen van president Assad. De stad wordt gebombardeerd, er zijn vele slachtoffers. Hamza heeft een noodhospitaal opgezet, maar ook dat is het doelwit van een bombardement. Het jonge gezin komt voor een vreselijk dilemma te staan: moeten ze vluchten om de veiligheid van hun dochtertje te waarborgen of moeten ze blijven om de strijd voor vrijheid te blijven steunen?

Terwijl om haar heen de stad in brand staat, legt Al-Kateab met haar camera de meest ongelooflijke verhalen vast, bedoeld als brief aan haar dochter. Het beeld is even intiem als hartverscheurend en dat leverde haar en co-regisseur Edward Watts o.m. de prijs op voor Beste Documentaire bij het filmfestival van Cannes.

de Volkskrant

For Sama is het indringende en hartverscheurende bewijs dat getuigen nodig zijn (...).

NRC Handelsblad

Het bijzondere van de film is de mix van home movie van een liefhebbende moeder en reportage waarin Waad de onverschrokkenheid van een oorlogsverslaggever aan de dag legt.