Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

The Whistlers

Roemeense film noir over een corrupte politieman die een louche zakenman uit de gevangenis moet zien te bevrijden. Natuurlijk is er ook een femme fatale: Gilda…
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

The Whistlers

Corneliu Porumboiu (12:08 East of Bucharest ) is een van de drijvende krachten achter de Roemeense New Wave, een groep regisseurs die realistisch en messcherp de misstanden en corruptie in het post-Ceausescu Roemenië in beeld brengen. Ook al koos Porumboiu ditmaal voor een heel ander genre – de film noir, inclusief een femme fatale genaamd Gilda – het hoofdthema is ook nu corruptie en moreel verval.

Politieman Cristi uit Boekarest vult zijn magere inkomen aan door tegen een 'vergoeding' de dubieuze zakenman Zsolt met raad en daad bij te staan in zijn louche zaakjes. Niettemin belandt Zsolt in het gevang. Samen met diens vriendin Gilda moet Cristi een manier vinden om hem te bevrijden. Hij weet echter dat hij door de politie wordt afgeluisterd, dus is het nodig een taal te gebruiken die niemand kan ontcijferen. Hij reist met Gilda naar het Canarische eiland La Gomera om het El Silbo Gomero – een inheemse fluittaal - te leren. Ondertussen is hij bezweken voor Gilda's charmes.

de Volkskrant

The Whistlers is een kleurrijke, amusante en stijlvolle neo-noir vol dubbele bodems.

NRC Handelsblad

Een ingenieuze hedendaagse film noir