Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

DeBalie@Rialto: Honeyland

Veelbekroonde mix van drama en documentaire over de Noord-Macedonische Hatidze Moeratova, de laatste vrouwelijke honingjager van Europa. Met voorgesprek.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Al jaren is bekend dat het slecht gaat met de bijen. Wereldwijd wordt meer dan 40 procent van de bijensoorten met uitsterven bedreigd. En van de 385 bijensoorten in Nederland is dat meer dan de helft. Dat heeft verreikende consequenties, want bijen zijn verantwoordelijk voor het bestuiven van meer dan 75 procent van onze gewassen, waaronder veel fruit- en groentesoorten, noten, koffie en cacao.

Ironisch genoeg is de landbouw een van de belangrijkste bedreigingen voor de bijen: grootschalige landbouw zorgt voor uitgestrekte ‘groene woestijnen’ waar geen voedsel is voor bijen. Daarmee gaat natuurlijk het gebruik van pesticides gepaard, met alle gevolgen van dien.

Wat kunnen we doen om de bijenpopulatie, van levensbelang voor zowel menselijk als niet-menselijk leven, te herstellen en te beschermen? Moeten we teruggrijpen op traditie, of ligt het antwoord in innovatieve oplossingen? En helpt het als we allemaal imker worden, of is deze verantwoordelijk iemand anders toebedeeld?

Voorafgaand aan de film bespreekt De Balie-programmamaker Emily Rhodes deze thema’s met o.a. ‘bijenkoningin’ en imker Sonne Copijn. Copijn is vierde generatie imker en voorzitter van de Bee Foundation, Middels cursussen en activisme legt zij dieperliggende problemen bloot waarmee de bijen te kampen hebben. Ook: een kort muzikale entr'acte van Cato Fluitsma op de accordeon.

Honeyland

Veelbekroonde mix van drama en documentaire waarin de filmmakers drie jaar lang Hatidze Moeratova volgden, de laatste vrouwelijke honingjager van Europa. Haar zoektochten naar wilde bijenvolken voeren haar langs steile berghellingen in Noord-Macedonië, waar de bijen zich tussen de rotsen ophouden. Ze zorgt goed voor haar bijen, geheel volgens de oude tradities. Een van de belangrijkste stelregels is dat ze nooit meer dan de helft van de honing meeneemt. De andere helft is voor de bijen.

Samen met haar bedlegerige moeder woont Hatidze in een klein stenen huisje, zonder stromend water en elektriciteit. Vanaf daar is het vier uur gaans naar de markt waar zij haar zuivere en heerlijke honing verkoopt. Op een dag arriveert er een nogal luidruchtige familie in een caravan. De ruwe wijze waarop de vader met zijn zeven kinderen en zijn vee omgaat, staat in schril contract met de liefdevolle wijze waarop Hatidze haar bijen behandelt. De vader ziet wel brood in de honinghandel.