Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Angst essen Seele auf - Focus on Fassbinder

Melodrama over de 60-jarige Emmi, die een verhouding begint met de veel jongere Marokkaan Ali. Ze trouwt zelfs met hem. Afkeuring alom is hun deel.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Angst essen Seele auf

Bewondering voor Douglas Sirks melodrama All That Heaven Allows (1955) stond aan de basis van dit drama, een verhaal over de door iedereen afgekeurde liefde tussen een oudere vrouw en een jongere man. In zijn voorbeeld ging het om een welgestelde weduwe en haar tuinman, in zijn eigen film voert Fassbinder een ramenlapster en een Marokkaanse 'gastarbeider' ten tonele. Het kostte hem nog geen twee weken om de opnames te voltooien voor deze oefening in filmmaken, zoals hij het zelf omschreef.

De 60-jarige weduwe Emmi zit in een barretje als ze ten dans gevraagd wordt door Ali, een Marokkaan ergens achter in de dertig. Ze stemt in: het begin van een warme vriendschap. Van lieverlee groeien de vriendschapsgevoelens uit tot liefde en Ali trekt in bij Emmi. Als de huiseigenaar eist dat Ali het huis verlaat, hij denkt dat Ali een onderhuurder is en dat mag niet, besluiten de twee te trouwen. De omgeving reageert zeer negatief.